Szocpolos lakások adásvétele

user warning: Unknown column 'u.signature_format' in 'field list' query: SELECT c.cid as cid, c.pid, c.nid, c.subject, c.comment, c.format, c.timestamp, c.name, c.mail, c.homepage, u.uid, u.name AS registered_name, u.signature, u.signature_format, u.picture, u.data, c.thread, c.status FROM comments c INNER JOIN users u ON c.uid = u.uid WHERE c.nid = 19 AND c.status = 0 ORDER BY c.thread DESC LIMIT 0, 50 in /home/web129/public_html/modules/comment/comment.module on line 992.

Mivel az elmúlt évek meghatározó lakástámogatási eszköze volt a Szocpol. Az ingatlan adásvételi gyakorlatban éppen ezért egyre nagyobb számban jelennek meg azok az eladók az ingatlanpiacon akik szocpol miatt bejegyzett elidegenítési tilalommal terhelt lakást szeretnének piacra dobni. A piaci tapasztalataink alapján azt a következtetést vonjuk le, hogy sokan nincsenek tisztában még azzal sem, hogy egyáltalán a szocpollal terhelt lakások adás-vétele lehetséges, anélkül, hogy vissza kelljen fizetni ezt a fajta támogatást. 

Jelenleg új támogatáshoz jutni nem lehetséges, mivel 2009 július 1.-vel a kormány megszüntette ezen támogatás lehetőségét. Adott dátumtól kezdve nem fogad be határozatlan időn keresztül kérelmet. Viszont szép számmal rendelkezik azon lakástulajdonosok tábora, akik korábban igénybe vettek ilyen támogatást, és az évek múlásával és a család gyarapodásával igény lenne egy nagyobb lakásra, viszont az állam elidegenítési tilalmat tett az ingatlanjukra.

Nem lehetetlen ebben az estben sem eladni a lakást és venni helyette egy másikat. Az alap felállás az, ha valaki eladja a szocpollal terhelt lakását, abban az esetben nem jegyzik be az új tulajdonost mindaddig, amíg a földhivatalba be nem kerül az elidegenítési tilalom törléséről szóló engedély a település jegyzőjétől. Melyik jegyzőtől? Attól, ahol a lakás elhelyezkedik, nem pedig attól, ahová  tulajdonos be van jelentve. (Adott esetben ez eltérhet) A jegyző ezt az igazolást abban az esetben adja ki, ha visszafizették a támogatás összegét. Magyarul, a szabály szerint akkor írathatod át a lakásodat, ha visszafizetted a szocpolt.

Mint a legtöbb dolog alól, az alól is van kivétel. A szocpolt a jegyző felfüggesztheti. Mit jelent ez? Annyit, hogy a jegyző engedélyével elérhetünk egy időszakot, amikor nem vonatkozik ránk a szabály. (ha nagyon egyszerűen akarjuk magyarázni a dolgot.) Ez építkezés esetén 3 év lehet vásárlás esetén 1 év. Ezek az időtartamok adott esetben még meghosszabbíthatók egy évvel. Ez alatt az idő alatt megtehetjük, hogy eladjuk a lakást, a kölcsön visszafizetése nélkül, majd vásárolunk egy másikat, és arra ráterheljük az elidegenítést. Természetesen mindehhez a jegyző közreműködésére is szükségünk van. A földhivatal ezeket a bejegyzéseket csakis az adott település jegyzője által kiadott igazolások alapján végzi el.

Milyen lakásra terhelhetjük át a szocpolunkat? A lakásnak, vagy háznak meg kell felelni azoknak a feltételeknek, melynek meg kellett felelni adott mértékű támogatás felvételekor az ingatlannak. Nagyobb lehet. A forgalmi értéke viszont nem lehet kevesebb, mint a folyósított támogatás mértéke.

Nem egyszerű folyamat végigcsinálni. A szokásos bürokratikus akadályokkal itt is szembe fogjuk találni magunkat, nem beszélve arról, hogy amíg megkapunk egy iratot, vagy igazolást az önkormányzattól, addig már rég be is költözhettünk volna az új lakásba. Egyszóval nem könnyű, de el lehet intézni. Bíztatunk mindenkit, HAJRÁ!